Feest: Burgemeester Sharon Dijksma ontvangt het boek Gelukkig Utrecht

Afgelopen woensdag presenteerde ik mijn boek Gelukkig Utrecht – op pad met duurzame doeners in de prachtige tuinderij Amelis’Hof. Het boek gaat over de mooiste duurzame plekken in de stad. Ook burgemeester van Utrecht, Sharon Dijksma, was aanwezig. Rond half vier begon het feestje. Het was stralend weer en druppelsgewijs kwamen de gasten aan bij de druivenkas achterin de tuinderij Amelis’Hof op landgoed Amelisweerd. Rond vier uur liep ook de burgemeester het erf op.

OVER HET BOEK

Ik begon met een korte inleiding over het boek en vertelde over de drie aspecten van het boek. Dat het in eerste instantie gaat over geluksplekken in de stad. Plekken waar je je meteen fijn voelt. Plekken die karakter en identiteit aan de stad geven. Daarna ging ik in op het waarom. Vrijwel altijd blijken er duurzame aspecten aan een geluksplek te zitten: goed voor de natuur/aarde, goed voor de mens dus. En tot slot vertelde ik dat het het boek laat zien dat we als mens zelf geluksplekken kunnen maken, versterken of beschermen, vandaar de term ‘duurzame doener’. Zoals ter plekke te ervaren is in Amelis’Hof, de tuinderij (overdag vrij toegankelijk voor publiek). Dat vraagt om inspanning. Zo’n plek komt er niet vanzelf: vele mensen werken er dag in dag uit. In de gids komen allerlei mensen aan bod die Utrecht al decennialang mooier maken. Soms gaat het er overigens ook juist om dat er niet gehandeld wordt (zoals het beschermen van Amelisweerd tegen de verbreding van de A27).

DOENERS 

Na dit onderdeel kwamen de duurzame doeners zelf aan het woord. De tuinders Michel Smits en Mariëlle Dings vertelden over hun geluksplek en gaven ook aan wat er nodig is om deze te behouden. Ze deden daarbij een oproep aan de burgemeester om de pacht niet te verhogen, niet marktconform te maken. Ook andere duurzame doeners uit het boek kwamen naar voren en vertelden over hun geluksplek met een kritische toon richting de gemeente om deze te behouden.

SHARON DIJKSMA 

Tot slot nam de burgemeester het boek in ontvangst en sprak hele positieve mooie woorden. Ze zei dat het boek en het verhaal integriteit uitstraalt. En dat ze deze stadsgids als nieuwkomer in Utrecht graag gaat gebruiken om nieuwe plekjes te ontdekken. Dijksma was al een paar keer op landgoed Amelisweerd, onder meer om pannenkoeken te eten met haar kind. Rond half vijf nam ze afscheid. De anderen bleven nog een paar uurtjes en genoten van de avondzon, de mooie tuin en van de bijzonder lekkere hapjes van Sacha Husken van Toen er Tafel. Een middag waar ik nog dagen van heb nagenoten!

Deel:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Bureau Volkshuisvesting

Geluksplekken start een nieuw project: Bureau Volkshuisvesting. Toen we jaren geleden inventariseerden waar mensen het gelukkigst waren, kregen we vaak als antwoord: ‘Thuis!’ Een simpel