Doe ons iedere week een Blue Monday!

Maandag 17 januari is het Blue Monday, de meest deprimerende dag van het jaar. De dagen zijn kort, het voorjaar is nog ver weg en veel goede voornemens zijn al gesneuveld. Een dag om je ’s morgens nog een keer om te draaien in bed. Niet doen! Wij zijn fan van Blue Monday. Sterker nog: het liefst beginnen we elke week met een Blue Monday.

Zijn we gek geworden of beroepsmatig gedeprimeerd? Welnee, ónze Blue Monday is ontleend aan de Blue Zones: 5 regio’s in de wereld waar mensen veel ouder worden én in goede gezondheid oud worden. Het geheim van deze Blue Zones? Lekker bewegen, gezond eten, contact met gelijkgestemden en deel uitmaken van een sociaal netwerk. En laten dat nou net de factoren zijn die we zien bij ‘duurzame doeners’, mensen die in actie komen om hun eigen omgeving te verbeteren en verfraaien!

Zoals Lea die in Amsterdam een buurtmoestuin startte. Niet alleen brengt Lea heel verschillende buurtbewoners samen, de tuinierders nemen ’s avonds ook nog een portie onbespoten groenten mee naar huis. Bingo: lekker bewogen, contact met buurtgenoten én gezond eten uit de samen beheerde moestuin. Een Blue Zone binnen de stad.

Blue Houten

Ook andere initiatieven hebben Blue Zone kenmerken. Onlangs waren we in Houten voor ons nieuwe project om lokale duurzame doeners een podium te geven. Daar spraken we met inspiratoren van De KrachtFabriek, een broedplaats voor een samenleving waar duurzaamheid en sociale cohesie centraal staan. De KrachtFabriek stimuleert iedereen om zijn talenten in te zetten. Met hele laagdrempelige initiatieven zoals het ‘plantenasiel’ waar ingebrachte plantjes liefdevol worden opgekweekt. Voor een euro kan iedereen een plant uit het asiel ophalen om zijn eigen huis te verfraaien. De KrachtFabriek biedt een motiverend netwerk voor werkwillenden en vormt een warme huiskamer voor mensen op zoek naar sociaal contact en een zinvolle daginvulling. Al doende scheiden ze afval in herbruikbare stromen, maken ze kunstvoorwerpen en bouwen ze prachtige bijenhotels. Naast dit initiatief zijn er veel meer duurzame doeners in Houten. Samen maken ze Houten elke dag een beetje Blue.

Zelf aan de slag

Wie wil nou niet leven in een Blue Zone? Je hoeft er niet ver voor te reizen; ook jouw eigen wijk, dorp of stad kan er een worden. Ligt je hart bij natuur, cultuur, het klimaat of het verbinden van mensen? Kies wat bij je past en neem zelf initiatief. Laat je inspireren door duurzame doeners die we vorig jaar hebben geportretteerd. Van hun initiatieven word je vanzelf vrolijk, zo kun je de januaridip makkelijk aan! Steeds weer blijkt de kracht van deze en andere bottom-up initiatieven. Bouw mee aan een Blue Zone in je eigen buurt. Zullen we samen aftrappen op 17 januari en zo Blue Monday een nieuwe inhoud geven?”

Deel:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws