De wijngaarden rond Winterswijk in de Achterhoek

Provincie Gelderland
IMG_1788ok-2
Alle geluksplekken >> De wijngaarden rond Winterswijk in de Achterhoek

Coulisselandschap rond Winterswijk: het geluk van de innovatieve & kleinschalige wijnboer Gerhard Ensing

Even ten oosten van Winterswijk ligt de geluksplek van Gerhard Ensing: zijn wijngaard Hesselink.

“Sinds ik veranderde van grootschalige akkerbouwer in een bescheiden boer van goede wijnen voel ik me meer geworteld in het coulisselandschap van de Achterhoek. Kleinschaligheid past beter bij de afwisseling van dit eeuwenoude landschap van weiland, akker, bos en bebouwing. Ik ben niet de enige hoor. Er zijn inmiddels al tientallen wijngaardeniers in de Achterhoek; overal poppen wijngaarden op. Innovatie heeft ook bijgedragen aan deze nieuwe impuls aan de landbouw. Vroeger kwam wijn altijd uit het zuiden van Europa, maar dankzij de komst van nieuwe druivenrassen en de ontwikkeling van nieuwe vinificatietechnieken is dit niet langer het geval. De Achterhoekse bodem is heel geschikt voor de teelt van wijndruiven. Mensen die hier op vakantie komen zijn vaak lyrisch. Ze fietsen of wandelen de populaire wijnroute rond Winterswijk en komen dan ook langs mijn boerderij voor een proeverij of gewoon om even een kijkje te nemen. Ze noemen het landschap natuurlijk, harmonisch en afwisselend.”

Toeristische informatie

Adres wijngaard Hesselink: Vredenseweg 168 te Winterswijk. Bij de wijngaard is een winkel waar alle wijnen van Ensing te koop zijn. In het hoogseizoen kunt u er ook een slokje proeven (www.wijngaardHesselink.nl)

Of maak deze mooie fietstocht langs 4 wijngaarden waaronder Hesselink. De wijngaard is een prima startpunt van de route en hier kun je ook een fiets huren (wel even van tevoren bellen). De route voert door de kleinschalige bosrijke omgeving rondom Winterswijk en haar vele buurtschappen. Onderweg passeer je de Winterswijkse steengroeven en je fietst langs het boekenstadje Bredevoort.

Relatie tussen de geluksplek en de kaarten van de Atlas LO/Atlas Natuurlijk Kapitaal

Zowel de kaarten van de Atlas LO als die van Natuurlijk kapitaal leveren interessante informatie. Uit Atlas Natuurlijk Kapitaal blijkt dat er vele soorten landbouw plaatsvinden in Henxel, inclusief de fruitteelt waar uiteraard ook de wijnbouw onder valt. De kaart is als een lappendeken. Tussendoor zijn er allerlei gebieden die onderdeel uitmaken van het Natuurnetwerk (de EHS) waardoor het landschap inderdaad zeer afwisselend is.
Uit de Atlas Leefomgeving blijkt dat de biodiversiteit in het gebied hoog is vooral rondom de natuurgebieden. En dat er vele oude boerderijen en andere monumentale, historische panden liggen. Met de fietsknooppunten kan de wijnroute worden gefietst worden die langs deze knooppunten is aangelegd.
Wil je zien wat boer Ensing te wijngaard Hesselink precies verbouwt volgens de kaarten? Voer dan bij ‘kaarten Atlas Natuurlijk Kapitaal’ rechtsboven het adres van wijngaard Hesselink in (Vredenseweg 168, Winterswijk Henxel). Klik vervolgens op de 2 oogjes ‘Actuele verbouwing van akkerbouwgewassen en maïs’ (om deze uit te zetten). Dan zie je dat zijn akkers roze/paars gekleurd zijn, wat duidt op de verbouwing van fruit (druiven).

Factoren:

Arcadisch landschap
Eetbaar
Herberg

Deel deze plek:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Andere geluksplekken:

Domburg

Kuren en kunst in Domburg: Françoise’s kleurrijke plek Domburg is dé badplaats die Françoise Ruland koestert, omdat ze al sinds haar