Cothen: kaas en kastelen aan de Kromme Rijn

Provincie Utrecht
25-IMG_6641-copy-NIEUW
Alle geluksplekken >> Cothen: kaas en kastelen aan de Kromme Rijn

Boerderij Brienenshof in Cothen is de favoriete plek van Boer Maas Merkens

Maas drinkt koffie aan de keukentafel van zijn boerderij. Elke dag om klokslag 10 uur. “We waren met z’n allen in Rome vorig jaar”, vertelt hij. “Heel bijzonder want eigenlijk verlaten we de boerderij niet zo vaak; vervanging blijft lastig. Het was natuurlijk een prachtige stad maar wel erg druk. Toen ik weer thuis was en ’s avonds op het erf in alle stilte de zonsondergang over de Kromme Rijn zag, was ik zo blij dat we hier wonen. En dat ik elke dag de koeien verzorg en boerenkaas maak. Ik ben opgegroeid in Langbroek, een dorp op een paar kilometer afstand van Cothen dat bekend is vanwege de vele kastelen langs de Langbroekerwetering. Toen ik Gea, mijn vrouw, leerde kennen, kwam ik naar Cothen om samen haar familiebedrijf De Brienenshof voort te zetten. Onze zoon Dennis maakt ook al jaren onderdeel van het bedrijf uit. En onze dochter heeft de naam van onze geitenkaas bedacht: Lacoth. Heel toepasselijk: de La is van Langbroek en Coth gaat over Cothen. We hebben zo’n 100 Holsteiner koeien en van de melk maken we zelf kaas. Daarmee zijn ze een van de paar honderd overgebleven boerenkaasbedrijven van Nederland. Een kaas mag alleen boerenkaas heten als het rauwmelkse (ongepasteuriseerde) kaas is die op de boerderij zelf gemaakt wordt van de koeien die daar grazen.”

Toeristische informatie

De kaaswinkel van de Brienenshof is het hele jaar open (gesloten op zondag en maandag). Je kunt er ook veel lokale producten kopen. Ossenwaard 13, www.debrienenshof.nl.

Kastelen in Langbroek

Wie optimaal wil genieten van de omgeving van Cothen kan het beste ook het kastelendorp Langbroek aandoen. Vooral het sprookjesachtige landgoed Sandenburg is de moeite van een bezoek waard (Langbroekerdijk A24; het is particulier bezit maar je kunt er wel mooi omheen lopen met een goed zicht op het landhuis). Hier groeide de beroemde dichter Gerrit Achterberg op, als zoon van de koetsier van graaf van Lynden van Sandenburg.

Fietsen of wandelen

Een mooie en goed uitgezette knooppuntenfietsroute van 43 km vind je op www.Utrechtslandschap.nl (google op ‘fietsroute Wijk bij Duurstede’). Deze is op een gemakkelijke manier te verkorten (te zien als je de pdf downloadt). De tocht brengt je langs de boerderij in Cothen en de kastelen van Langbroek. Ga in Wijk bij Duurstede ook langs het ooievaarsnest op het natuurgebiedje, de Vikinghof (dichtbij de Melkwegse Tiendweg 1; ze zijn ong. van maart tot augustus te spotten en rond juni aan het voederen).

Een prachtige wandeling van 17,1 km, ook langs de boerderij en de kastelen, vind je via www.routeyou.com met als trefwoorden Kromme Rijn bij Cothen.

Relatie met de kaarten van de Atlas Leefomgeving

De geluksfactoren die Maas noemt zijn: landbouw, stilte en uitzicht over water. Daarnaast vindt hij het nabijgelegen Langbroek mooi met de kastelenroute.
Uit de kaart bodemgebruik blijkt dat dit een landbouwgebied is. De omgeving van Langbroek, het dorp aan de overkant van de rivier de Kromme Rijn is een officieel stiltegebied. Maar het is logisch dat de boerderij ook stil is omdat er op de provinciale weg na geen reden voor geluid is (de huizen staan ver van elkaar af). De snoer aan Rijksmonumenten rondom Langbroek geeft een indruk van de serie kastelen (hoewel je aan de puntjes uiteraard niet kunt zien of en wat voor kastelen het zijn. Maar op de Atlas LO staat een verwijzing naar de site waar deze informatie wel op te vinden is: www.monumenten.nl/monumenten/kaart). Met de kaart fietsknooppuntennetwerk kun je een mooie route kiezen die langs de kastelen én boerderij de Brienenshof gaat.

Adres (om in te typen in de digitale atlas): Ossenwaard 13, Cothen

Factoren:

Stilte
Arcadisch landschap
Eetbaar

Deel deze plek:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Andere geluksplekken:

Het Drielandenpunt in Vaals

Gerhard Caubo en het grenzeloze zwieren rond het Drielandenpunt Gerhard komt uit Vaals en roemt dit zuidelijkste puntje van Nederland.

Veenstreek & Veenhuizen

De uitgestrekte heidevelden rondom ‘Gevangenisdorp’ Veenhuizen De favoriete straat van Linda Nieveen is Fochteloerveen, die dwars door het gelijkgenaamde natuurgebied Fochtelooerveen gaat.

De ecokathedraal in Mildam

De ecokathedraal in Mildam, de favoriet van Liesbeth Liesbeth Paardekooper’s oplaadplek is het land-artproject, de Ecokathedraal op de Yntzelaan in