Delft

Provincie Zuid-Holland
IMG_4899ok-2-e1547664266954

Het verfijnde Delft: de favoriete plek van Liesbeth Heikens

Liesbeth is kunstenaar en bracht jaren in Delft door. “Ik hou van het straatbeeld in het oude centrum; het is er zo verfijnd. Eigenlijk zijn het maar een paar steegjes en grachten. Maar alles is mooi. Begin je bezoek maar met een koffie bij het Stads-Koffyhuis op de Oude Delft en sla dan ook de toilet niet over; de wanden zijn er versierd met scherven van Delfts blauw porselein, als mozaïekstukjes (stads-koffyhuis.nl). Struin daarna wat rond richting de Oude Kerk, Het Prinsenhof en dan naar de Nieuwe Kerk en de Beestenmarkt. Delft blijft een beetje Nederland in het klein, het broertje van Amsterdam. Net als de hoofdstad floreerde zij in de gouden eeuw, vanwege de welvaart die de VOC er bracht. Ik hou ook van het originele Delfts blauw en ga graag in tweedehands winkels op zoek gaat naar een beker of bord. Onderop zie je waar het gemaakt is en tot welke serie het behoort. Wat me aanspreekt is het geraffineerde vakmanschap, het ambachtelijke. Het inspireerde me tot een nieuwe reeks schilderijen waarin ik altijd ergens die diepe blauwe tint verwerk.”

Relatie met de Kaarten van de Atlas Leefomgeving

Het historische verfijnde, popperige karakter van Delft is op prachtige wijze te zien op de kaart van Nederland in 1575. Als je deze kaart vervolgens wat transparanter maakt dan zie je dat de grachtenstructuur nog precies is zoals het toen was. Langs de grachten zie je een snoer van Rijksmonumenten. Vrijwel alle gebouwen zijn van historische waarde. En de hele binnenstad is een beschermd stadsgebied. De gouden eeuw is nog volop zichtbaar.

Factoren:

(Groot)stedelijk
Historisch / monumentaal
Kunst / wetenschap

Deel deze plek:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Andere geluksplekken:

De ecokathedraal in Mildam

De ecokathedraal in Mildam, de favoriet van Liesbeth Liesbeth Paardekooper’s oplaadplek is het land-artproject, de Ecokathedraal op de Yntzelaan in

Ooijpolder

Een oase van thee in de Ooijpolder: de creatieve plek van Caroline De Ooijpolder is een ruig natuurgebied in de

Lombok, Utrecht

Ad Maas en lekker Lombok Wie een vluchtige blik op de Kanaalstraat werpt, ziet auto’s in rijen van drie geparkeerd.