Herberg de Smidse te Epen in het Geuldal

Provincie Limburg
IMG_7520OK-e1547663393222
Alle geluksplekken >> Herberg de Smidse te Epen in het Geuldal

Yvo Creusen zet de familietraditie voort in Epen

Het rustpunt voor Yvo Creusen is een crucifix die aan een buitenmuur van zijn herberg in Epen hangt. “Deze herberg ligt in het prachtige Geuldal en is al sinds 1860 in de familie. Mijn overgrootvader was hier smid.

Wel twintig keer per dag loop ik langs dit kruisje. Dan denk ik soms aan opa en mijn moeder. Ze heeft me leren vlaaien maken en groenten en fruit van het land leren wekken. Veel van deze kruisjes in Limburg gedenken een overledene. Aan ons de taak om het erfgoed, de traditie van het Geuldal, voort te zetten zodat passanten ervan kunnen genieten. En dan uiteraard goed eten, lekker wijntje erbij.”

Yvo vertelt dat de bekende bioloog Heimans, die ruim 100 jaar geleden Natuurmonumenten oprichtte, Epen het mooiste hoekje van Nederland noemde. “En sindsdien is het hier nauwelijks verandert. De natuur is zo afwisselend, je hebt hier alles bij elkaar. De Geul is door het hoogteverschil van de Limburgse heuvels de snelst stromende rivier van Nederland. Het landschap is kleinschalig met weilanden, eiken- en beukenbossen, fruitboomgaarden en oude uitgesleten holle wegen. Met de wandelingen van Natuurmonumenten ervaar je de veelzijdigheid van het Geuldal.”

Relatie met de kaarten van de Atlas Leefomgeving en Atlas Natuurlijk Kapitaal

Aan de kaarten van de Atlas Natuurlijk Kapitaal zie je inderdaad dat het Geuldal een afwisselend landschap is van kleinschalige landbouw met waardevolle natuur: de gele kronkelende lijn is de Geul met daaromheen een klein stukje natuur dat onderdeel uitmaakt van het Natura 2000-gebied. Ten zuidwesten bevindt zich ook nog een groter Natura 2000-gebied dat begrensd wordt door de Geul. Alle paarse vlakken betreffen kleinschalige landbouw van maïs, gras en akkerbouwgewassen. De groene vlekken zijn struiken, bomen en lage vegetatie (zonder dat het landbouw betreft).
Op de Atlas Leefomgeving zie je dat de hele omgeving een lange cultuurhistorische traditie heeft. De donkere roze gebieden zijn beschermde stads- en dorpsgezichten. Met daarin vele gebouwen die de status van rijksmonument hebben.

Adres Herberg de Smidse: Molenweg 9, Epen

Factoren:

Reliëf
Arcadisch landschap
Herberg

Deel deze plek:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Andere geluksplekken:

Loonse en Drunense Duinen

Struinen door de Drunense Duinen: de lievelingsplek van Karen ‘Dit is de Brabantse savanne, ideaal om te verdwalen’, vertelt Karen,