Schoorl – Spelen in de duinen

Provincie Noord-Holland
Schoorl-50-IMG_4194-NIEUW-vriendinnen-rennen-de-klimduin-af
Alle geluksplekken >> Schoorl – Spelen in de duinen

Het klimduin in Schoorl: de speelplek van Anneke Schuurman

Het klimduin in Schoorl maakt onderdeel uit van het breedste en hoogste duingebied van Nederland met uitgestrekte bossen en heidevlaktes. Het is de favoriete plek van Anneke Schuurman (53), die zich van accountant omschoolde tot zelfstandige met een lifestylewinkel. Tijdens een training realiseerde ze zich dat ‘spelen’ haar losser en vrolijker in het leven zet. “Nu zie ik mijn speelsheid als middel om alles behapbaar te maken. Het Klimduin in Schoorl herinnert me daaraan. In mijn jeugd was die grote zandheuvel het hoogtepunt van familie-uitstapjes. Nergens heb ik zo heerlijk gespeeld.”

Op een terras aan de voet van het duin, pal in het centrum van Schoorl, ziet ze vriendinnen het duin op sjokken om vervolgens keihard de heuvel af te rennen. “Dat deden we vroeger ook altijd, precies zo. Het gekke is dat we vaak niet eens naar de zee gingen. Een wandeling door de duinen en bossen was genoeg voor het zondagse vertier. Ook nu loop ik hier heel graag. Dan bekijk ik de zee vanaf het allerhoogste zichtpunt en eet ik een broodje bij een eenvoudige uitspanning, verstopt in de bossen. Vanuit het centrum van Schoorl loop je er in 20 minuten naar toe. Het ligt halverwege tussen Schoorl en de kust. Al lopend kom je er veel fietsers tegen, bepakt en bezakt met strandspullen. Het Schoorlse strand is namelijk alleen te voet of per fiets bereikbaar, daardoor is het er lekker rustig.

Relatie met de kaarten van de Atlas Leefomgeving

Het verhaal van Anneke wordt ondersteund door de kaarten van de Atlas Leefomgeving. Het gebied heeft veel reliëf met de hoogste duinen van Nederland: 55m. Het natuurgebied maakt onderdeel uit van het Natura 2000 gebied. Daarnaast tonen de kaarten dat het een stiltegebied is (autovrij, zonder autowegen ook) en met een grote biodiversiteit (ook van o.a. vlinders, libellen en vogels die op de rode lijst staan) wat de natuurbeleving versterkt. Met het fietsknooppuntennetwerk kun je al fietsend van het gebied genieten.

Factoren:

Reliëf
Wildernis
Herberg
Sport & spel

Deel deze plek:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Andere geluksplekken:

Veenstreek & Veenhuizen

De uitgestrekte heidevelden rondom ‘Gevangenisdorp’ Veenhuizen De favoriete straat van Linda Nieveen is Fochteloerveen, die dwars door het gelijkgenaamde natuurgebied Fochtelooerveen gaat.