Lattrop: sterren kijken in Twente

Provincie Overijssel
IMG_3250-de-prachtige-maan-mooie-foto-2
Alle geluksplekken >> Lattrop: sterren kijken in Twente

Sterren kijken in Lattrop: de droomplek van Hennie Gosemeijer

Lattrop heeft een van de leukere sterrenwachten van Nederland. ’s Nachts is het er namelijk nog echt donker. Anders dan de sterrenwachten in de steden wordt het zicht op de sterren hier minder gehinderd door omgevingslicht.

Je zou het een uit de hand gelopen hobby kunnen noemen. In 1964 bouwde de Lattropse amateur-astronoom Hennie Gosemeijer er zijn eerste kijker, zijn eigen ‘Twentse kiekkast’. Later is deze uitgebreid met een planetarium en een grote publiekstelescoop. Hennie is al enige tijd overleden, maar zijn passie, sterrenwacht Cosmos, wordt voortgezet door vrijwilligers. Sommige van hen zijn nog jong, opgegroeid met nieuwsgierigheid naar die grote koepel aan de rand van het dorp.

Hun uitleg is helder en niet te gecompliceerd. Dit werkt aanstekelijk en laat ruimte over voor de fantasie die bij sterren hoort. De koepel wordt elke zaterdag – bij redelijk weer uiteraard – voor het publiek geopend. Altijd weer spannend of er veel te zien zal zijn. Vooral een bezoek in augustus is de moeite waard, want dan worden er speciale ‘vallende sterrenavonden’ georganiseerd. Vaak combineren mensen dit met een uitje naar het nabij gelegen gezellige kunstenaarsdorp Ootmarsum.

Relatie met de kaarten van de Atlas Leefomgeving

In vergelijking met de Randstad is de hemelhelderheid in het noordoosten van Twente nog vrij goed. Bepalend is of er bevolkingskernen liggen in de buurt van de sterrenwacht. In dit geval valt de verstoring door omgevingslicht mee: de sterrenwacht ligt precies in een natuurstrook tussen twee hele kleine dorpjes in, Lattrop en Tilligle .

Adres Sterrenwacht: Frensdorferweg 22, Lattrop-Breklenkamp.

Factoren:

Reliëf
Arcadisch landschap
Kunst / wetenschap
Ruimtebeleving

Deel deze plek:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Andere geluksplekken:

Loonse en Drunense Duinen

Struinen door de Drunense Duinen: de lievelingsplek van Karen ‘Dit is de Brabantse savanne, ideaal om te verdwalen’, vertelt Karen,

Lombok, Utrecht

Ad Maas en lekker Lombok Wie een vluchtige blik op de Kanaalstraat werpt, ziet auto’s in rijen van drie geparkeerd.