Lytsewierrum

Provincie Friesland
IMG_9615nokok-NIEUW-1-e1547664515890
Alle geluksplekken >> Lytsewierrum

Edith’s groene gras rond Lytsewierrum

Tot 2004 woonde Edith nog in de provincie Utrecht, tot ze met haar man een miniweekend naar Friesland ging en Lytsewierrum zag.

Ze vond het prachtig. Haar man had het gevoel dat Edith hier hoorde en stelde voor om te verhuizen. Sindsdien is dit hun stek. Lytsewierrum telt maar 12 huisjes met zo’n 30 bewoners, rondom een kerk. Verder niets. ‘En alles is groen’, vertelt Edith. ‘Het is een compleet andere wereld, een andere taal. Spontaan kom je hier niet langs gereden omdat het een doodlopend dorp is. Er zijn er in onze omgeving een stuk of zeven. In Friesland zie je dorpen vaak al op kilometers afstand liggen. Dit landschap van weilanden is vlak en de wind waait de luchten schoon, waardoor je ver kunt kijken. Met prachtige wolkenpartijen die elk moment weer anders zijn. Eigenlijk vond ik al snel na de verhuizing mijn draai, al genietend van de stilte in Lytsewierrum. Het werd daardoor ook stiller en stiller in mij. Tot op de dag van vandaag’, vertelt Edith. Overigens hebben ze drie kinderen en heeft Edith een baan in het onderwijs. Ze brengen reuring in dit rustige Friese dorp.

Relatie met de kaarten van de Atlas Leefomgeving en Natuurlijk Kapitaal

dith noemt verschillende geluksfactoren die op de kaarten van de Atlas LO zijn terug te vinden: stilte, weids uitzicht, en een prachtig oud dorpje met een monumentaal kerkje. De stilte kan verklaard worden aan de hand van de Bevolkingskernen– en de geluidkaart. Lytsewierrum is zo klein dat het niet eens als bevolkingskern is opgenomen en de geluidkaart laat ook zien dat het er heel stil is met name door de doodlopende weg waar natuurlijk nauwelijks op gereden wordt.

Het weidse uitzicht is te zien aan de lage boomhoogte (zie kaart). Het hele gebied is groen (zie de groenkaart) maar op een paar oude bomen na in de kleine dorpskernen (zoals Lytsewierrum) is de vegetatie in het hele gebied laag. Gras dus. Hoewel dat niet op de kaarten van de LO te zien is. Daartoe moeten we de Atlas Natuurlijk Kapitaal erbij pakken: de kaart met de actuele productie van gras.

Verder toont de Atlas LO dat heel Lytsewierrum een beschermd dorpsgezicht heeft en dat de kerk een Rijksmonument is.

Adres: het centrum van Lytsewierrum: dit is het einde van de doodlopende straat Tsjerkeleane

Factoren:

Stilte
Arcadisch landschap
Ruimtebeleving

Deel deze plek:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Andere geluksplekken:

Veenstreek & Veenhuizen

De uitgestrekte heidevelden rondom ‘Gevangenisdorp’ Veenhuizen De favoriete straat van Linda Nieveen is Fochteloerveen, die dwars door het gelijkgenaamde natuurgebied Fochtelooerveen gaat.