Olst en de landgoederen langs de IJssel

Provincie Overijssel
Haere_klein (1)
Alle geluksplekken >> Olst en de landgoederen langs de IJssel

Landgoederen langs de IJssel: het buitenleven van Marion van Amelrooij

“Het mooie is dat je hier op een paar vierkante kilometer heel verschillende landschappen aantreft: de uiterwaarden van de IJssel, de bossen rond de landgoederen en het agrarisch landschap met koeien, schapen en akkerbouw. Een tien jaar geleden verhuisde ik vanuit het Franse platteland naar Deventer. Toen ik hier weer ging wonen en werken, miste ik het buitenleven. Ik was gewend aan een grote tuin omringd door het bos. Daarom heb ik me aangemeld als groenvrijwilliger bij het IJssellandschap. Heerlijk om ’s morgens vroeg naar een klus te fietsen en een ochtend in het bos bezig te zijn! Het voelt nu ook alsof die prachtige landgoederen een beetje van mij zijn.

Relatie met de kaarten van de Atlas Leefomgeving

Marion noemt de afwisseling van het landschap (uiterwaarden, bossen en agrarisch landschap), de buitenplaatsen, de oude bomen, en de follies als de belangrijkste factoren voor haar geluksbeleving. Al deze factoren zijn terug te zien op de kaarten van de Atlas NK en LO met uitzondering van de follies…: 

  • Atlas NK: de afwisseling van het landschap; alle paarse kleuren zijn verschillende vormen van landbouw, zoals akkerbouw, fruitteelt, gras, maïs en groente; de uiterwaarden langs de IJssel maken onderdeel uit van de EHS. Net als de bossen (die herken je aan de hoge dichtheid van hoge bomen). Tot slot zie je dat er weinig bebouwing is in dit gebied (dat zijn de plekken die niet ingekleurd zijn, zoals Deventer in het zuiden).
  • Atlas LO toont dat er inderdaad verschillende buitenplaatsen liggen in dit IJsselgebied. 

Adres:Haereweg 4, Olst

Factoren:

Historisch / monumentaal
Stilte
Herberg
Oude/bijzondere bomen

Deel deze plek:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Andere geluksplekken:

De ecokathedraal in Mildam

De ecokathedraal in Mildam, de favoriet van Liesbeth Liesbeth Paardekooper’s oplaadplek is het land-artproject, de Ecokathedraal op de Yntzelaan in

Otterlo, Kröller Müller

Van Gogh in het Kröller Müller: de droomplek van Cristina en Stefano op de Veluwe ‘Che bellissimo…’ De Italiaanse Cristina