Ooijpolder

Provincie Gelderland
IMG_1710_klein
Alle geluksplekken >> Ooijpolder

Een oase van thee in de Ooijpolder: de creatieve plek van Caroline

De Ooijpolder is een ruig natuurgebied in de uiterwaarden van de Rijn, even ten oosten van Nijmegen. Verstopt in dit verlaten landschap ligt de Millinger theetuin.

Caroline, die in Nijmegen studeerde, vertelt dat er maar weinig plekken zijn waar ze zo blij wordt als daar. ‘Dat komt ook omdat je er alleen te voet of met de fiets naartoe kunt gaan, dwars door de Ooijpolder. Sommige mensen gaan ook met een veerpont. Het valt bijna niet te beschrijven hoe leuk het daar is. De oprichters hebben zich laten inspireren door het Alhambra in Spanje. Het is er zo kleurrijk, met Moorse tegeltjes, mozaïeken, vijvers en fonteinen. Maar er staan ook Boeddhabeelden en Japans aandoende parasols. Het is een mengeling van elementen uit het verre Oosten, de Arabische cultuur en het westen.’ Caroline vertelt dat ze ter plekke vaak ideeën opdoet om iets in haar eigen huis te veranderen. Om je heen hoor je andere gasten ook in gesprek over plannen voor binnen of buiten.

Het restaurant/theetuin is opgericht door de partners Daan en Koen. Nog niet zo lang geleden is Daan onverwachts overleden. In een interview vertelt Koen dat Daan het creatieve brein was achter de Millinger tuin. Daan maakte theaterdecors en eigenlijk is deze plek ook een groot sprookjesachtig theaterstuk. (www.millingertheetuin.nl).

Toeristische informatie

Fietstocht vanuit Station Nijmegen naar de Millinger Theetuin.

Huur een fiets bij het station en rijd vervolgens langs de Waal richting de Ooijpolder. Het is heerlijk om in de stad aan de Waalkade een terrasje te pakken op de heen- of terugweg. Halverwege de route (na ong. 6 km) kom je langs een andere geweldige horecagelegenheid: Oortjeshekken. Dit was ooit de restauratie van een steenfabriek. Nu is het een populair huiskamercafé met ook nog een paar hotelkamers. Een plek die je niet mag overslaan en waar een huwelijksnacht gevierd kan worden (www.oortjeshekken.nl, Erlecomsedam 4, Ooij, T 024 6631288, alle dagen open). Vervolg de route tot je aan je linkerkant een kerkje ziet. Daar kun je afslaan richting het beschermde natuurgebied. Vervolg de bordjes naar de Theetuin. Onderweg kom je ongetwijfeld grazende konikpaarden of gallowayrunderen tegen!

Je kunt ook met de auto gaan (navigeer op Duffeltdijk en Kekerdom en parkeer in de buurt van het kerkje of net buiten het dorp waar het gratis parkeren is). Vervolgens is het een prachtige wandeling van 2 km naar de Theetuin.

Ook het Pieterpad loopt door de Ooijpolder. Het is echt een aanrader om deze etappe te lopen. Het pad voert behalve door de Ooijpolder ook over de mooie Duivelsberg en zelfs eventjes door Duitsland. Dit is etappe 4, deel II, die loopt van Millingen naar Groesbeek. Startpunt: het gemeentehuis in Millingen aan de Rijn, Heerbaan 115; het pad is goed gemarkeerd. Zie hoofdstuk 5 voor meer informatie over het Pieterpad.

Relatie met de kaarten van de Atlas Leefomgeving

De kaart Bouwjaar Panden (BAG) van de Atlas LO illustreert dat deze hele strook onder de Waal onbewoond is. Zodra je inzoomt op Klaverland 2, Millingen aan de Rijn zijn een paar gebouwen te zien waar ook de theetuin onder valt. Dit zijn geen Rijksmonumenten.

De kaart Natura 2000 toont dat het een beschermd natuurgebied is.

Adres Millinger theetuin: Klaverland 2, Millingen aan de Rijn

Factoren:

Stilte
Water
Ruimtebeleving
Herberg

Deel deze plek:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Andere geluksplekken:

Loonse en Drunense Duinen

Struinen door de Drunense Duinen: de lievelingsplek van Karen ‘Dit is de Brabantse savanne, ideaal om te verdwalen’, vertelt Karen,

Het Drielandenpunt in Vaals

Gerhard Caubo en het grenzeloze zwieren rond het Drielandenpunt Gerhard komt uit Vaals en roemt dit zuidelijkste puntje van Nederland.