Scheveningen

Provincie Zuid-Holland
IMG_9839ok2-e1547663927916
Alle geluksplekken >> Scheveningen

kicke! in Scheveningen: Fonger’s geliefde surfstrand  

‘Van jongs af aan hou ik al van sensatiesporten. Als kind omarmde ik het skateboarden. Even weg uit de familieschoot. Telkens weer kijken of je een stap verder kunt gaan. Dat kicke! zat er bij mij altijd al in. Surfen was een logisch vervolg.’ Hier praat Fonger Broersma, die samen met anderen het brandingsurfen in Nederland op de kaart heeft gezet. In de Scheveningse surfscene is hij een legende.

Ze gaan allemaal naar dezelfde plek: naar het strandje even rechts van de schokbreker ter hoogte van Strandweg 1-3 (dichtbij surfschool/strandtent Hart Beach). Met een plank onder hun arm zie je ze lopen. Klaar voor de duik in het water. De meeste alleen, sommigen ook samen. Al liggend op de plank, peddelen ze de zee op. Om dan op het juiste moment de mooiste golf te berijden. ‘De meeste surfers kennen elkaar goed’, vertelt Fonger, ‘maar uiteindelijk is het iets wat je alleen doet. Jouw strijd met de golven. De kick als het je lukt om op de plank te blijven staan. Je laat het landleven even achter je, de stress en de zorgen, en bent één met de golven. En dan na afloop mooie verhalen uitwisselen op het strand.’ Om van het surfen te genieten hoef je trouwens niet zelf te gaan surfen. De meeste mensen genieten er al van om de surfers van een afstandje te bekijken. Vanaf een van de vele loungebars op het strand, of al wandelend op de schokbreker.

Toeristische informatie

Scheveningen is dé surfplek van Nederland. Bij strandtent Hart Beach of Aloha Surfschool worden surflessen gegeven (hartbeach.nl of golfsurfschool.nl) en even verderop richting de pier zweven de kitesurfers boven het water. De strandcultuur is ook op allerlei andere manieren te beleven Zo is er  een stadion gebouwd voor wedstrijden beach volleybal. En de echte thrill seekers kunnen vanaf de gerestaureerde pier gaan bungy jumpen.

Relatie met de kaarten Atlas Leefomgeving

De specifieke aanwezigheid van een bekende surfplek met een surfgemeenschap is op de kaarten niet terug te zien. De Atlas LO toont geen specifieke informatie over sportfaciliteiten. 

Er zijn 3 kaarten die wel een verband hebben met sport en zee. Hieronder wordt besproken in hoeverre het surfgenot daarop te duiden is.

  • de kernindicator beweegvriendelijke omgeving. Dit is een compilatie van factoren die aangeven of de publieke ruimte in de woonomgeving mensen gelegenheid geeft tot sporten en bewegen. Op deze kaart zie je dat het gebied rondom de Strandweg als matig beweegvriendelijk wordt beschouwd. Het surfen/zwemmen speelt blijkbaar niet zo’n grote rol.
  •  Zwemlocaties: op deze kaart is te zien dat de hele kuststrook zwembaar is
  • Ecologische kwaliteit oppervlaktewaterlichamen. Deze kaart toont dat de ecologische kwaliteit van het water matig is. Overigens zegt dat niet zo veel want als je uitzoomt zie je dat de hele kust geel gekleurd is en op sommige plekken zelfs oranje (ontoereikend). 

Factoren:

Water
Ruimtebeleving
Wildernis
Sport & spel

Deel deze plek:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Andere geluksplekken: