Bruinisse aan de Oosterschelde

Provincie Zeeland
oplaadplek-Eva-Kuit-n
Alle geluksplekken >> Bruinisse aan de Oosterschelde

De lievelingsplek van Eva Kuit: de oude Veerhaven in Bruinisse

“Bruinisse aan de Oosterschelde is mijn magische plek. En dan in het bijzonder het gebied rondom de oude Veerhaven – waar vroeger de pont naar Anna Jaccobapolder vertrok – en in het verlengde daarvan het natuurlijke ‘overloopgebiedje’ aan het Zijpe. Een plek waar zilte planten en groenten zoals zeekraal en lamsoor groeien, waar bijzondere vogels zoals de alk en de dodaarts te zien zijn, waar soms een bruinvis of zeehond voorbij komt zwemmen en waar je bij laag water zelf je oesters en alikruiken kunt rapen.

Het uitzicht over de Oosterschelde geeft me een gevoel van ademruimte. Soms vragen mensen zich af of dit het einde van de wereld is omdat het een vergeten stukje land en water lijkt waar niemand weet van heeft. Voor mij voelt het eerder als het begin van de wereld. Ik was jarenlang journalist en woonde met veel plezier in Rotterdam. Maar ik miste de natuur en het wijde zicht. Toen ik samen met mijn man tijdens een vaarvakantie de boot in Bruinisse aanmeerden en een visje aten in een nabijgelegen restaurant, zagen we ‘onze’ woning, direct aan het water. Het bleek de oude ambtswoning van de havenmeester te zijn. Gebouwd na de ramp, door de mensen van Rijkswaterstaat met er naast ook nog het oude magazijn. De keuze was snel gemaakt; in 2009 zijn we verhuisd naar dit vissersdorp. Het oude magazijn heb ik een paar jaar geleden omgevormd tot kleinschalig trainingscentrum waar mensen van buiten Zeeland naar toe komen voor media en presentatietrainingen. Bij aankomst krijgen ze dan een ambachtelijk gemaakte bolus van de bakker uit het dorp. En regelmatig staat de verse vis of -in het seizoen- de Oosterscheldekreeft of een mosselpan van de lokale vishandel op het menu.”
Fotograaf: Ernesta Verburg

Relatie met de kaarten van Atlas Natuurlijk Kapitaal

Eva noemt het uitzicht, de natuur, het heldere zoute water dat in-en uitstroomt en de verse vis en schaal-en schelpdieren als de belangrijkste factoren voor haar geluksbeleving. Op de Atlas Natuurlijk kapitaal zie je dat in de omgeving van Bruinisse mosselen en schelpdieren gekweekt worden (naast dat er een haven is waar verse vis uit de Noordzee en verder aangevoerd wordt). Onder ‘groene recreatie’ tref je vele kaarten aan die de natuurwaarde van dit gebied onderschrijven: het is een wetlandgebied, een natura 2000-gebied en onderdeel van de Ecologische Hoofdstructuur. Daarnaast zijn er zwemlocaties en de kwaliteit van het water is zeer goed (ook in het nabijgelegen Grevelingenmeer).

Factoren:

Water
Ruimtebeleving

Deel deze plek:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Andere geluksplekken:

Waddenplaat Dollard

De wilde zeehondenverzamelplaats bij ‘Punt van Reide’, op de grens van de Eems en de Dollard, is de favoriete plek

Ooijpolder

Een oase van thee in de Ooijpolder: de creatieve plek van Caroline De Ooijpolder is een ruig natuurgebied in de