De uitgestrekte heidevelden rondom ‘Gevangenisdorp’ Veenhuizen
De favoriete straat van Linda Nieveen is Fochteloerveen, die dwars door het gelijkgenaamde natuurgebied Fochtelooerveen gaat. ‘Ik geniet enorm van de rust, de prachtige natuur en de weidse uitzichten, vooral in de herfst als de heide paars kleurt.’ Linda werkt al jaren bij kaasmakerij Kaaslust in Veenhuizen en telkens als ze van of naar haar werk fietst gaat ze over deze weg.
Het is een 2500 ha groot natuurgebied op de grens van de Nederlandse provincies Friesland en Drenthe, bij het dorp Veenhuizen. Het geldt als een van de weinige en best bewaarde hoogveengebieden in Nederland.
Wat de fietstocht extra bijzonder maakt is het contrast van de natuur met het dorp Veenhuizen zelf. Veenhuizen heeft al bijna twee eeuwen lang een gevangenis en als je het plaatsje inrijdt kom je allerlei oude huizen tegen met vreemde namen erop zoals ‘Hou en Trou’, ‘Plichtgevoel’, ‘Levenslust’ etc. Deze soms wat belerende teksten waren bedoeld om de gevangen die erlangs liepen te heropvoeden. Overigens is Veenhuizen niet altijd een gevangenisdorp geweest. Het dorp werd gesticht als sociaal experiment tegen armoedebestrijding en overbevolking van de weeshuizen in de Randstad. Het is genomineerd om op de Werelderfgoedlijst van Unesco te komen.
De relatie met de kaarten van de Atlas Leefomgeving
Linda noemt het uitzicht, de rust en de spectaculaire natuur, het heidegebied als geluksfactoren. Daarnaast komt Veenhuizen als bijzonder erfgoed aan bod.
Deze factoren zie je goed terug in de kaarten:
- lage vegetatie in Nederland buiten het landbouwgebied (het overgrote deel van het Fochtelooerveen heeft lage vegetatie)
- boomhoogte (alleen hoge bomen aan de rand van het natuurgebied)
- het is een Natura 2000-gebied
- en een stilte gebied
- Voor wat betreft Veenhuizen zie je dat het een beschermd dorpsgezicht heeft en een sliert van Rijksmonumenten (al die huizen met namen erop).
Adres geluksplek: Fochtelooerveen, Fochterloo