in de pers

Radio interview op Bingo FM/RTV Utrecht

© Bingo FM.nl

Liesbeth Paardekooper geïnterviewd door Ernest Kaiser

Afgelopen maand werd ik geïnterviewd door Ernest Kaiser van Bingo FM/RTV Utrecht over m’n boek Gelukkig Utrecht – op pad met duurzame doeners. Ik vond het een bijzonder gesprek, ook omdat hij het zo uitvoerig gelezen had en alle tijd nam om dieper op de onderwerpen in te gaan zoals de relatie tussen geluk en duurzaamheid. Dank Ernest! RTV Utrecht heeft de Nederlandstalige liedjes ertussen uitgeknipt voor ons zodat je het hier in een keer kunt beluisteren.

Extra leuk voor als je er nog niet aan toegekomen bent om het boek Gelukkig Utrecht te lezen/kopen: het interview geeft je in ruim 20 minuten een inkijkje en alvast veel verhalen en tips om Utrecht op een andere, natuurlijke manier te ontdekken.

Artikel Telegraaf 26-8-2021

Geluksplekken stad gebundeld 'Pareltjes samen beschermen'

door Tessa Heerschop

Utrecht. De mooiste duurzame plekken in de stad, daar gaat het nieuwe boek Gelukkig Utrecht – op pad met duurzame doeners over dat woensdag werd gepresenteerd in bosmoestuin Amelis’Hof. Auteur en milieukundige Liesbeth Paardekooper wil met de alternatieve stadsgids duurzame plekken belichten.

“Mijn eigen favoriete geluksplek is al vanaf dat ik hier kwam wonen de Oudegracht. Hier staan hele oude bomen die de werven met hun wortels opduwen. De gemeente waarschuwt bezoekers dat je goed moet oppassen als je hier loopt. Ik vind het mooi hoe de natuur hier samen met de historische stad samen behouden wordt.

In het boek staan duurzame doeners die zich al decennia lang inzetten voor bijzondere plekken in de stad. Zo vertelt bioloog Bert Maes dat hij vroeger kraker was, omdat hij huizen wilde beschermen tegen de sloop voor de bouw voor Hoog Catherijne. Het gebouw Achter Clarenburg 2 bleef door de actie bewaard. Paardekooper:”We moeten zowel oude gebouwen als oude bomen behouden in deze stad.”

Het boek Gelukkig Utrecht geeft een stem aan Utrechters die de stad karakter geven. Paardekooper:”Het zijn typisch van die plekken waar je komt en je direct goed en gelukkig voelt. Het zijn de pareltjes in de steeds groter wordende stad die we met z’n allen moeten beschermen.”

De winkel IJzerwaren Langerak staat ook in het boek. “Dit is typisch een plek die alle Utrechters kennen en waar mensen graag komen. Eigenaar Willem zet mensen graag aan tot zelf klussen. Dat zie ik ook als duurzaam.”

Bunniks nieuws.nl : t.Groentje

Presentatie over mooie duurzame plekken in Utrecht
vr 27 aug 2021
BUNNIK Bij tuinderij Amelishof in Bunnik presenteerde Liesbeth Paardekooper afgelopen woensdag haar boek Gelukkig Utrecht – op pad met duurzame doeners. Het boek gaat over de mooiste duurzame plekken in de stad. Ook burgemeester van Utrecht, Sharon Dijksma, was aanwezig.

Liesbeth Paardekooper gaf zelf een inleiding over het boek. Ze vertelde over geluksplekken in de stad. Plekken waar je je meteen fijn voelt. Plekken die karakter aan de stad geven. Daarna vertelde ze over het waarom. Vrijwel altijd blijken er duurzame aspecten aan een geluksplek te zitten: goed voor de natuur/aarde, goed voor de mens dus.

Ze vertelde ook hoe we als mens zelf geluksplekken kunnen maken, versterken of beschermen, vandaar de term ‘duurzame doener’. Zoals ter plekke te zien is in Amelis’Hof, de tuinderij. Paardekooper: ,,Dat vraagt om inspanning. Zo’n plek komt er niet vanzelf: vele mensen werken er dag in dag uit. In de gids komen allerlei mensen aan bod die Utrecht al decennialang mooier maken.”

DOENERS Na dit onderdeel kwamen de duurzame doeners zelf aan het woord. De tuinders Michel Smits en Mariëlle Dings vertelden over hun geluksplek en gaven ook aan wat er nodig is om deze te behouden.  Ze deden daarbij een oproep aan de burgemeester om de pacht niet te verhogen, niet marktconform te maken. Ook andere duurzame doeners uit het boek kwamen naar voren en vertelden over hun geluksplek met een kritische toon richting de gemeente om deze te behouden.

Daarna nam de burgemeester het boek in ontvangst en sprak hele positieve mooie woorden. Ze zei dat het boek en het verhaal integriteit uitstraalt. En dat ze deze stadsgids als nieuwkomer in Utrecht graag gaat gebruiken om nieuwe plekjes te ontdekken. Dijksma was al een paar keer op landgoed Amelisweerd, onder meer om pannenkoeken te eten met haar kind.

Film presentatie van Arjan van der Vegt (fotostudio de Verbeelding)

Algemeen Dagblad 22-07-2019

De Veluwe is dé Nederlandse plek voor geluk.
22 juli 2019
Waar gaan wij in Nederland naartoe om op te laden en ons gelukkig te voelen? Onderzoekers Marion van Amelrooij en Liesbeth Paardekooper vroegen het onze lezers en stelden een top-10 samen.

Algemeen Dagblad 20-07-2019

Utrechtse Heuvelrug op plek 4 van gelukkigste plekken van Nederland

Waar ga je naartoe om op te laden en je gelukkig te voelen? Waarom juist daarheen? Onderzoekers Liesbeth Paardekooper (49) en Marion van Amelrooij (50) vroegen het onze lezers en stelden aan de hand van 550 reacties een top 10 samen. Utrechtse Heuvelrug eindigde op plek 4.

De Utrechtse Heuvelrug scoort hoog op geluksfactoren als ruimte, stilte en wildernis. Dat is ook terug te vinden in de Atlas Leefomgeving van het RIVM en Rijkswaterstaat, waarin je een omgeving kunt bekijken en onderzoeken op bijvoorbeeld bomen, erfgoed en nachtelijke duisternis. ,,Op de kaart zie je bijvoorbeeld dat de Utrechtse Heuvelrug en de Veluwe gebieden zijn met ook veel lage vegetatie zoals heide en grasland, wat een gevoel van ruimte én wildernis geeft.’’

Algemeen Dagblad 20-07-2019

Algemeen Dagblad online:
Dominique Prins 20-07-19, 15:00

Dít is de gelukkigste plek van Nederland

Waar ga je naartoe om op te laden en je gelukkig te voelen? Waarom juist daarheen? Onderzoekers Liesbeth Paardekooper (49) en Marion van Amelrooij (50) vroegen het onze lezers en stelden aan de hand van 550 reacties een top 10 samen. ,,Mensen zoeken naar een alleen-op-de-wereld-gevoel. En doen daarna samen een drankje.’’

1. De Veluwe
De absolute geluksbrenger, die reacties oproept als: ‘Bos, zand, heide; achter elke bocht verschijnt weer een uniek plekje’ en ‘Waar je samen bent met de dieren’. Al ontlopen de Waddeneilanden en de Veluwe elkaar amper. Daar gaat het beide onderzoekers ook niet om: ,,Een top 10 is leuk, maar belangrijker is in kaart te brengen van wat voor omgeving mensen gelukkig worden en die wetenschap vervolgens benutten om onze leefomgeving nog prettiger te maken.’’

Begrijp ze goed, er gebeurt al veel: ,,Nederland wordt steeds mooier. Maar er zijn veel concurrerende claims op de beschikbare ruimte. Denk aan de energietransitie, met zonnepanelen in weilanden, en aan de economie – komt er nog een vliegveld bij? Daar moeten we zorgvuldig mee omgaan.’’

2. Waddeneilanden
‘Geen filters, geen vervuilde lucht, dus daarom helder licht’, motiveert een ondervraagde haar keuze. De Atlas Leefomgeving bevestigt dit: de hemelhelderheid is boven de Wadden het beste van heel Nederland. Wie zo veel mogelijk sterren wil zien, zit – op een onbewolkte avond – het beste op een van de TVTAS-eilanden (kent u ze nog?). Het geeft aan hoe onbewoond en weinig industrieel het gebied is, wat weer bijdraagt aan de geluksbeleving.

3. Scheveningen
‘Genieten van het strand en de mensen, en aan het eind een lekker visje bij de visafslag’, beschrijft een deelnemer de nummer 3 in de top 10. Toch nog wat reuring: de levendigheid rond het Haagse Kurhaus en de haven draagt bij aan de hoge notering, alhoewel er ook bezoekers zijn die ‘alleen buiten het seizoen’ komen, om de drukte juist te ontlopen. Opvallend in het onderzoek is dat een kwart van alle ondervraagden zijn geluksplek eigenlijk niet wil delen. Dat wordt zeker in het geval van Scheveningen lastig.

4. Utrechtse Heuvelrug
De Utrechtse Heuvelrug scoort hoog op geluksfactoren als ruimte, stilte en wildernis. Dat is ook terug te vinden in de Atlas Leefomgeving van het RIVM en Rijkswaterstaat, waarin je een omgeving kunt bekijken en onderzoeken op bijvoorbeeld bomen, erfgoed en nachtelijke duisternis. ,,Op de kaart zie je bijvoorbeeld dat de Utrechtse Heuvelrug en de Veluwe gebieden zijn met ook veel lage vegetatie zoals heide en grasland, wat een gevoel van ruimte én wildernis geeft.’’

5. De duinen van Schoorl
De duinen van Schoorl krijgen veel stemmen van mensen uit de directe omgeving. Echte geluksvogels dus, zij kunnen vlak bij huis bijkomen in de natuur en nieuwe energie opdoen. ,,Dat zouden meer mensen moeten kunnen’’, zegt Van Amelrooij. ,,Alleen op vakantie de batterij opladen, is niet voldoende.’’ Gemeenten zouden meer aandacht mogen hebben voor ruimtes met stilte, ongereptheid en water. ,,Er zijn genoeg pareltjes te vinden in steden en in de directe leefomgeving – plekjes die nog niet massaal ontdekt zijn. Maak bewoners daar attent op en bescherm die locaties, dan kunnen we met zijn allen nog gelukkiger worden.’’

6. Kop van Overijssel en Dwingelderveld
‘Een combinatie van fijne jeugdherinneringen met weidsheid, natuur en rust’, vat een ondervraagde de aantrekkingskracht samen. Mooie herinneringen dragen bij aan een geluksgevoel, aldus de onderzoekers. Veel geluksplekken bevinden zich in Nationale Parken en zijn beschermd. Dat geldt veel minder voor geluksplekken in de stad of nabije leefomgeving. Een aandachtspuntje, vindt Van Amelrooij.

7. Zuid-Limburg
Ook Zuid-Limburg is een plezierige (vakantie)bestemming. Blijkbaar associëren velen hun geluk sterk met hun vakantiegevoel, zegt Van Amelrooij: ,,Het is maar net welke definitie je aan geluk geeft. De plaatsen die in onze enquête het meest worden genoemd, zijn vooral oplaadpunten; plekken waar je bijkomt en nieuwe energie opdoet. Dit onderzoek laat zien dat veel mensen zoeken naar een ‘alleen op de wereld-gevoel’. En doen daarna samen een drankje.’’ Dat alleen-gevoel is lastig in Nederland. ,,Maar het kan wel’’, zegt Paardekooper. ,,Mensen geven bijvoorbeeld aan ’s morgens vroeg of ’s avonds laat een locatie te bezoeken, wanneer er niemand anders is.’’


8. De Zeeuwse kust
Op nummer 8 staat een – voor de meeste mensen – ver weg gelegen oplaadplek: wie blij wordt van de Zeeuwse kust, moet er vaak voor reizen. Dan heb je ook wat, zoals sommigen schreven: ‘De lucht van zout water, zand tussen je tenen, zon, een gevoel van vrijheid’. Ook een herkenbare reactie van een lezer: ‘Eerst een hoge trap beklimmen en dan dat gevoel van de wind door je haren en de zee zien en ruiken’. Geluk beleef je vaak via je zintuigen, zegt Paardekooper: ,,Dat gaat veel verder dan alleen de vraag hoe een geluksplek eruitziet of hoeveel bomen er staan. Wat voel je als je daar bent? Wat ruik je? Mensen zeggen vaak: het voelt als thuiskomen. Wat natuurlijk niet zo is, maar blijkbaar voelen ze zich op zo’n plek helemaal één met de omgeving.’’

9. Fochteloërveen en de Drentsche Aa
De weidsheid en ongereptheid van de Drentsche Aa en het Fochteloërveen ervaren veel mensen als geluksfactoren, zegt Paardekooper. Dat zit hem in de lappendeken van akkers, graslandjes en beekjes (de Drentsche Aa) en het veengebied met zijn uitgestrekte heides. ,,We wonen in een aangeharkt land, waarin mensen blijkbaar toch van een beetje wildernis houden. Wild is overigens een relatief begrip; als je in een drukke stad woont is een nabijgelegen parkje al ongerept.”
10. Rotterdam
Als enige stad duikt Rotterdam op in de top 10: de Erasmusbrug, Hotel New York en het Kralingse Bos worden regelmatig genoemd. ,,Van de mensen die hebben meegedaan aan het onderzoek, vindt 2 procent dat een grootstedelijke omgeving bijdraagt aan hun geluksgevoel. Dat lage percentage vonden wij opvallend, we hadden verwacht dat een omgeving met reuring vaker zou terugkeren in de top 10. Maar ruimte (87 procent), stilte (76 procent), ongereptheid (65 procent) en water (49 procent) scoren veel hoger.’’

Kijk voor meer informatie op geluksplekken.nl en atlasleefomgeving.nl