World Happiness Monitor

Op 20 maart is het internationale geluksdag. Sinds 2013 wordt deze dag gevierd, waarbij de editie van 2014 met het aanstekelijk ‘Happy’ van Farrell Williams, me als enige is bijgebleven. Rond de geluksdag verschijnt ook het World Happiness Report dat aangeeft hoe gelukkig landen zijn. Ik was benieuwd of een jaar in de ban van corona effect zou hebben op deze geluksbeleving. Dat blijkt nauwelijks het geval. Finland staat net als voorgaande jaren weer op nummer 1 als gelukkigste land. De top-10 en de scores van de landen zijn nauwelijks veranderd.

Ondanks de pandemie ervaren de meeste mensen hun welzijn niet anders dan voorgaande jaren. Deze algemene conclusie doet natuurlijk geen recht aan het aantal coronaslachtoffers, toegenomen bezorgdheid en inkomensonzekerheid voor grote groepen mensen. Al deze disclaimers staan in het rapport. Maar Covid-19 wordt ervaren als een bedreiging van buitenaf. En dat zorgt voor een gevoel van solidariteit dat positief doorwerkt in onze geluksbeleving.

De onderzoekers ontdekten dat de zes factoren die het welzijn ondersteunen (inkomen, gezondheid, iemand om op te rekenen, vrijheid, vrijgevigheid en vertrouwen) dat op bijna exact dezelfde manier doen als in voorgaande jaren. Mensen hadden evenveel kans om op iemand te kunnen rekenen, ook al zijn de manieren waarop deze steun wordt verleend veranderd. Blijkbaar vormt online contact via Zoom toch vaak een goede vervanging. Daarnaast bleek ook dat velen hun buurt hebben herontdekt.

Een mooi voorbeeld daarvan gaf Jeannine Brand in ‘Stomweg gelukkig in een stacaravan’. Ook aanbieders van fietsvakanties en wandel- en fietskaarten noteerden een enorm toegenomen vraag. We zijn massaal op pad in eigen land en regio. Tegenwoordig kunnen we niet meer zo makkelijk & ver op reis. Maar willen we dat nog wel? Wordt Covid-19 de katalysator voor een meer duurzame en lokale economie? Wie weet. Gelukkiger worden we daar in ieder geval wél van concludeerden onderzoekers van de Oxford University.
In oktober 2020 publiceerden zij hun onderzoeksrapport dat een positieve correlatie aantoonde tussen welzijn en vooruitgang op het vlak van de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de VN, de zogenaamde Sustainable Development Goals (SDG’s). Landen met een hogere score op de SDG-index doen het meestal beter op het vlak van subjectief welzijn. Naarmate landen rijker worden, stagneert het welzijn, tenzij verdere economische groei duurzamer wordt gemaakt. Dus van duurzaamheid word je écht gelukkiger. Voor een gelukkiger leven: vergeet de lijstjes uit het Happiness Report, volg je hart en kies je eigen SDG’s.

Deel:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws